Ριζοτο με Κολοκυθα και Φετα

Κυριακή 1 Απριλίου 2012



Προσπαθώ πάντα να χρησιμοποιώ εποχιακά υλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Και παρά το γεγονός ότι η κολοκύθα δεν είναι και τόσο "ανοιξιάτικο" λαχανικό όταν την είδα στον πάγκο της λαϊκής σήμερα το πρωί να στέκεται ακαταμάχητα πορτοκαλιά και υπερήφανα βιολογική δεν μπόρεσα να της αντισταθώ! 

Και έτσι από κατακόκκινο, από τα παντζάρια τα οποία έψαχνα αλλά δεν βρήκα στην λαϊκή, το ριζότο μου κατέληξε να γίνει πολύχρωμο. Το ορκίζομαι ότι το 99% των παντζαριών που παράγονται σε αυτή τη χώρα καταλήγουν να γίνουν τουρσί! Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται που εδώ και τόσο καιρό δεν μπορώ να βρω ούτε ένα φρέσκο για δείγμαω αλλά όπου σταθώ και όπου βρεθώ βλέπω σειρές τα βάζα με τους σχεδόν φωσφοριζέ κόκκινους δίσκους να επιπλέουν στο ξυδάτο υγρό τους! Και παρά το γεγονός ότι τρελαίνομαι για οτιδήποτε έχει υποστεί την μαγική διαδικασία της συντήρησης σε ξύδι, σε αυτό το ριζότο δεν ήθελα επ'ουδενί να χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν μόλις μου έκλεισε το μάτι η κολοκύθα την άρπαξα χωρίς δεύτερη σκέψη. 


Ριζότο με Κολοκύθα και Φέτα
Για 2 άτομα
Έτοιμο σε 30 λεπτά
Υλικά

  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 150 γρ καστανό ρύζι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 μικρή κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε τετράγωνα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ σπανάκι
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεσαίο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ φέτα σε κομμάτια
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε το ρύζι στον ζωμό λαχανικών μαζί με το σκόρδο και την κανέλα για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Σουρώνουμε το ρύζι, βγάζουμε την κανέλα και λιώνουμε το σκόρδο μέσα στο ρύζι. 
  2. Όσο βράζουμε το ρύζι ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρουμε τους σπόρους κύμινου για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσουν ωραία. Αφαιρούμε τους σπόρους από το τηγάνι και ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Βάζουμε το σπανάκι στο τηγάνι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.  
  3. Βάζουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο και την κολοκύθα μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και τους σπόρους κύμινου. Προσθέτουμε και το μαγειρεμένο ρύζι και αλατοπιπερώνουμε.  
  4. Βάζουμε το ρυζότο σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με κομματάκια φέτας και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 10 λεπτά.