Ντοματόσουπα με Τραχανά

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015


Τι είναι αυτό που έχω πάθει με τον τραχανά τώρα τελευταία;
Σχεδόν κάθε φαγητό που μαγειρεύω πρέπει να έχει έστω και λίγο. Μου έλειψε πολύ τόσα χρόνια που έλειπα και τώρα που τον βρήκα ξανά σε αφθονία λέω να τον χορτάσω όσο πιο πολύ μπορώ. Τα ντουλάπια μου δεν κλείνουν πια
από τα τόσα σακουλάκια τραχανά που έχω μαζέψει τους τελευταίους μήνες. Γλυκός, ξινός, ξινόχοντρος, με κατσικίσιο γάλα,  με μανιτάρια, με αποξηραμένα λαχανικά, δεν έχω αφήσει μαγαζί για μαγαζί στην περιοχή του κέντρου και του Π. Φαλήρου που να πουλάει παραδοσιακά ή βιολογικά προϊόντα που να μην έχω πάει για να δω αν έχει κάποιο είδος τραχανά που δεν έχω ανακαλύψει ακόμη.


Από πάντα μου άρεσε ο τραχανάς. Μεγάλωσα με την γλυκόξινη μυρωδιά του. Κάθε χρόνο οι αδερφές του πατέρα μου έφτιαχναν τραχανά και τον μοίραζαν σε όλη την οικογένεια. Και μιλάμε για μεγάλη οικογένεια... 7 αδέρφια με παιδιά και εγγόνια. Το σπίτι τους έμοιαζε και μύριζε σαν μια μικρή βιοτεχνία τραχανά. Όλες αυτές οι ποσότητες έπρεπε κάπου να στεγνώσουν και γι'αυτό επιστρατευόταν ολόκληρο το σπίτι. Την εποχή του τραχανά κάθε επίπεδη επιφάνεια ήταν καλυμμένη με σεντόνια, πανιά και πετσέτες. Όποια πόρτα και αν άνοιγες έβρισκες ράντζα με τις μικρές ζυμαρένιες μπαλίτσες αραδιασμένες πάνω τους και το σπίτι μύριζε γιαούρτι και ζυμάρι.


Ήταν, και είναι, το fast food μου. Όταν καμιά φορά η μαμά γυρνούσε αργά από το γραφείο και δεν προλάβαινε να μαγειρέψει "κανονικό" φαγητό, ο τραχανάς με μπόλικη φέτα ήταν η λύση της για να μας ταϊσει.  Το ίδιο έκανα και γω την εποχή που δούλευα. Τραχανάς με φέτα. Η νοστιμιά πολλές φορές πάει χέρι - χέρι με την απλότητα.


Τί πιο απλό από μια ντοματόσουπα; Ντομάτες και ο χυμός τους μαζί με λίγο κρεμμύδι και φτιάχνεις γρήγορα και απλά μια σούπα ιδανική για όλες τις εποχές. Φαντάσου τώρα να προσθέσεις και λίγο τραχανά για να της δώσεις σώμα και ίσως μερικά καρύδια για αυτό το έξτρα crunch που θα την απογειώσει. Και μπέικον, γιατί όχι λίγο μπέικον; Το λίγο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και ναι το πιστεύω ακράδαντα πως όπως και το βούτυρο τα κάνει όλα πιο νόστιμα. Το απλό φαγητό μπορεί να είναι εντυπωσιακά νόστιμο και αυτή η Ντοματόσουπα με Τραχανά είναι για μένα όποια απόδειξη χρειάζομαι.

Ντοματόσουπα με Τραχανά
Για 4 άτομα
Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ ντομάτες κονσέρβας, πολτοποιημένες
  • 1 λίτρο χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 100 γρ τραχανάς ξινός
  • 4 φέτες μπέικον
  • 30 γρ καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Βάζουμε τις φέτες του μπέικον σε ένα κατσαρολάκι με νερό και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα να ψηθούν μέχρι να γίνουν τραγανές, 5 - 10 λεπτά.    
  3. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και τον χυμό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά. 
  5. Ρίχνουμε τον τραχανά και βράζουμε για 10 - 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε τη σούπα ταχτικά για να μην κολλήσει ο τραχανάς. 
  6. Ψιλοκόβουμε το ψημένο μπέικον. Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το μπέικον και τα καρύδια και τα ζεσταίνουμε μαζί για λίγο. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  7. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε 1 κουταλιά από το μπέικον σε κάθε μπολ.