Κοτόπιτα με Τραχανά και Σπιτικός Ζωμός Κότας

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015


Πριν από μερικές εβδομάδες αποφάσισα να φτιάξω ζωμό κότας. Πήρα λοιπόν ένα κοτόπουλο, το έβαλα στην κατσαρόλα και το κάλυψα με νερό. Πρόσθεσα πράσο, καρότο, σέλερι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό
και τα σιγοέβρασα μαζί για μιάμιση ώρα. Μετά σούρωσα το ζωμό και τον άφησα να κρυώσει, τον χώρισα σε μερίδες και τον έβαλα στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιώ κάθε φορά που θέλω να φτιάξω σούπα. 

Τα λαχανικά είχαν σχεδόν λιώσει μετά από τόση ώρα βρασμού και γι' αυτό αφού τα έστειψα καλά για να πάρω και την τελευταία σταγόνα νοστιμιάς τα πέταξα. Το κοτόπουλο όμως το κράτησα, το ξεκοκάλισα και χρησιμοποίησα το κρέας του για να φτιάξω μια ωραία κοτόπιτα. Τίποτα δεν πήγε χαμένο. Ακόμα και τα λαχανικά που στο τέλος πετάχτηκαν είχαν δώσει όλα τα αρώματα και τη γεύση τους στο κοτόπουλο.

Υπάρχουν βέβαια πολύ τρόποι να κάνεις ζωμό κότας στο σπίτι και δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο το κοτόπουλο. Ένα κιλό φτερούγες, που είναι και πιο φθηνές θα κάνουν την δουλειά πολύ καλά. Όμως χρησιμοποιώντας ολόκληρο το κοτόπουλο ή κομμάτια όπως το μπούτι παίρνεις κρέας το οποίο έχει ρουφήξει τόση νοστιμιά που μπορεί να ανυψώσει γευστικά κάθε σαλάτα, πίτα και σάντουιτς.      

Σπιτικός Ζωμός Κότας
Περίπου 2 λίτρα
Υλικά
  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 1 πράσο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδο με τις φλούδες τους
  • 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανό
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 4 μπαχάρια
  • Μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό  που να καλύπτει το κοτόπουλο 5 εκ. 
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Όσο σιγοβράζει θα ανεβαίνει στην επιφάνεια αφρός από το κοτόπουλο τον οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε προσεκτικά με κουτάλα. 
  3. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και το μπαχαρικά. 
  4. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και σιγοβράζουμε έτσι για 60 - 90 λεπτά. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 
  5. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο και τα λαχανικά. 
  6. Στρώνουμε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και σουρώνουμε το ζωμό μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο. 
  7. Αφήνουμε το ζωμό να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τον βάλουμε στο ψυγείο. 
  8. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένος αεροστεγώς για 3 μέρες.
  9. Αν δεν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τον μοιράζουμε με δοχεία ή σακουλάκια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. 


Η κοτόπιτα έχει τραχανά αντί για ρύζι. Μου άρεσε πολύ η αντίθεση του ξινού τραχανά με την γλύκα που έδωσαν τα λαχανικά στο κοτόπουλο και οι πιπεριές της γέμισης. Τρώγεται ζεστή αλλά είναι πολύ ωραία και κρύα την επόμενη μέρα στο γραφείο ή για ένα πικ νικ στην εξοχή τώρα που μπαίνει η άνοιξη. 

Κοτόπιτα με Τραχανά
Για 6 άτομα
Υλικά
  • 1 πακέτο Χωριάτικο Φύλλο
  • 700 γρ κοτόπουλο βρασμένο, κρέας χωρίς πέτσες και κόκκαλα
  • 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι χοντροτριμμένη φέτα Τριπόλεως
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
  • 1 κουταλάκι κόλιαντρο αλεσμένο
Για το άλειμμα της πίτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αβγό
  • Μαυροκούκι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. 
  3. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε την πάπρικα, τον κόλιαντρο, τη σκόνη μουστάρδας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. 
  4. Ρίχνουμε τον τραχανά και το ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά. 
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε μέσα τη φέτα, το μαϊντανό και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.  
  6. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί. 
  7. Χτυπάμε ελαφρά το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το γάλα και το αυγό. Απλώνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με το μείγμα αυτό. Απλώνουμε άλλα 3 και τα αλείφουμε και αυτά. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Αλείφουμε καλά τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα γυρνάμε προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Περιχύνουμε την πίτα με όσο μείγμα αυγού, γάλακτος και ελαιόλαδου έχει περισσέψει. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι. 
  8. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει περίπου 30 - 40 λεπτά.